Eenmalige vrijstelling overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar

Tijdens Prinsjesdag zijn de plannen bekend gemaakt voor 2021. Een van het meest in het oog springende plan is het schrappen van de overdrachtsbelasting voor jongeren. Inderdaad jongeren en dus niet alleen starters. Benieuwd hoe dit precies zit? In deze blog leg ik het je graag uit.

Huidige situatie

Bij het kopen van een woning krijg je als koper te maken met de zogenaamde kosten koper (K.K.). Deze kosten koper bestaan uit hypotheek gerelateerde kosten, maar ook grotendeels uit het betalen van overdrachtsbelasting. Deze vorm van belasting bedraagt voor iedereen 2% van de overeengekomen aankoopprijs.

Omdat je tegenwoordig nog maar 100% kunt financieren van de taxatiewaarde, moet je eigenlijk in alle gevallen wel een bedrag aan spaargeld inbrengen. Een groot gedeelte daarvan komt door de overdrachtsbelasting. Bij een aankoopprijs van € 200.000 bedragen de kosten koper nu ongeveer € 10.000 waarvan € 4.000 aan overdrachtsbelasting.

Aanleiding schrappen

Op dit moment hebben vooral jongeren het lastig op de woningmarkt. Zo wordt er vaak boven de vraagprijs geboden en zijn starters vaak ook nog in concurrentie met vermogende beleggers. Daardoor is er een flink bedrag aan spaargeld nodig om een woning te kunnen kopen. Hierdoor is het kopen van een woning voor jongeren er niet makkelijker op geworden.

Schrappen overdrachtsbelasting

Om de positie van jongeren te verbeteren op de woningmarkt is de regering van plan om de overdrachtsbelasting te schrappen voor jongeren. Hierdoor besparen jongeren enorm op de kosten koper en is er daardoor minder spaargeld nodig. Deze “startersvrijstelling” loopt van 1 januari 2021 tot 1 januari 2026. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • De koper moet ouder dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar zijn.
  • De woning wordt gekocht door een natuurlijk persoon.
  • De woning wordt het hoofdverblijf. De kopers moeten dit schriftelijk verklaren bij de notaris.
  • De startersvrijstelling is niet eerder gebruikt. Ook dit moeten de kopers schriftelijk verklaren bij de notaris.
  • Het toetsingsmoment ligt bij het passeren bij de notaris.

Gevolgen voor starters

Voor starters heeft dit als gevolg dat er nu minder spaargeld nodig is voor het kopen van een eerste woning. Bij een aankoopprijs van € 200.000 gaat dit om een besparing van € 4.000! Hierdoor is er geen eigen inbreng nodig van € 10.000, maar een inbreng van € 6.000. De verwachting van de regering is dat hierdoor de positie van starters gaat verbeteren.

Niet alleen voor starters

Verassend genoeg is deze wijziging niet alleen goed nieuws voor “starters” maar ook voor doorstromers. Het is namelijk niet van belang of je nu je 1e woning aankoopt of je 3e woning. Het gaat om het gebruik van de startersvrijstelling. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je in 2021 een nieuwe woning? Dan mag je ook éénmalig gebruik maken van deze vrijstelling en hoef je hierdoor geen overdrachtsbelasting te betalen.

Samen kopen

Maar hoe het zit het dan bij de aankoop van de woning wanneer één van de twee ouder is dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon ouder dan 35 jaar 2% overdrachtsbelasting over de helft van de waarde van de woning. Bij een aankoop van een woning voor € 200.000 is dit bijvoorbeeld € 2.000.

Verschillende tarieven overdrachtsbelasting

We krijgen straks drie verschillende tarieven:

  • 0% voor kopers tussen de 18 en 35 jaar die de vrijstelling nog niet hebben bereikt;
  • 2% voor kopers boven de 35 jaar of kopers die de vrijstelling al hebben gebruikt;
  • 8% voor kopers die niet zelf in het huis gaan wonen (bijvoorbeeld beleggers).

Datum passeren bij de notaris is leidend

Het schrappen van de overdrachtsbelasting voor jongeren zal ingaan per 1 januari 2021. Voor het toepassen van de vrijstelling wordt er gekeken naar de datum waarop de overdracht van de woning zal plaatsvinden. Ga je een bod doen of heb je al overeenstemming bereikt over de aankoop van een woning? Het bespaart je duizenden euro’s wanneer je de overdracht uitstelt tot januari 2021.

Vragen of hulp nodig?

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat de gevolgen van de kabinetsplannen zijn voor jouw financiële situatie? Wij helpen je graag verder. Maak hier online een afspraak of bel 058-216 2020. Wij denken graag met je mee om je verder te helpen in je wooncarrière! En… de kosten voor het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening!