Gezelligheid bij het haardvuur

De R zit in de maand en de avonden worden langer. Tijd om meer gezelligheid in huis te creëren. Kaarsjes lekker aan en die open haard of houtkachel maar weer eens lekker opstoken. Maar, kan dat zomaar? Of moeten we zo langzamerhand toch wat meer stil staan bij de milieueffecten? Faber zocht het voor je uit.

Volgens een Europese richtlijn moeten nieuwe hout- en pelletkachels vanaf 2022 aan strengere eisen voor de energie-efficiëntie en de uitstoot van fijnstof voldoen. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om de regels al per 1 januari 2020 te laten ingaan. Dat is dus al heel snel. Reden hiervoor is dat er in België en Duitsland al strengere eisen gelden en dat anders het gevaar bestaat dat oude kachelmodellen in Nederland ‘gedumpt’ worden. Dus heb je plannen om een kachel aan te schaffen? Vraag dan aan je kachelspecialist of jouw kachel voldoet aan deze nieuwe regelgeving.

Houtsoorten

En als je al een kachel of open haard hebt, weet je dan welke houtsoort het meest geschikt is? Hierbij een uitleg:

  • Berkenhout: geeft veel warmte af en heeft niet veel zuurstof nodig bij verbranding. Berkenhout is zeer geschikt voor de kleine haard, omdat je niet veel blokken tegelijk hoeft te gebruiken voor een mooie verbranding. Het nadeel is dat dit hout redelijk snel opbrandt.
  • Essenhout: brandt niet snel op en geeft goed warmte af. Voor een optimale verbranding moeten wel meerdere blokken tegelijk in de kachel, dus vooral geschikt voor de wat grotere haard.
  • Eikenhout: brandt traag, geeft een goede warmte en weinig rook. Deze houtsoort heeft een lange droogtijd (2-3 jaar), maar dan is de stookkwaliteit van het hout erg goed. Eikenhout wordt door veel mensen als beste haardhout gezien.
  • Elzenhout: is een lichte houtsoort waardoor het snel opbrandt. Door deze snelle verbranding geeft het wel heel veel warmte af.

Hout dat niet geschikt is voor de haard

Houtsoorten met veel hars zijn minder geschikt voor verbranding, dit geeft veel vonken en kan dus gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast ontstaat bij de verbranding van hars een hardnekkige rook (met teer!) die niet alleen onaangenaam is voor de omgeving, maar ook een nare aanslag vormt in de schoorsteen. Ook de volgende houtsoorten raden we af: kastanjehout, naaldbomenhout, populierenhout, vurenhout, grenenhout, pallethout en tropisch hout. En uiteraard zijn alle houtsoorten waar nog schroeven, lijm- of verfresten in zitten ook ongeschikt.

Hebben we je een beetje op weg geholpen? Dan wensen we jullie vele gezellige en lange winteravonden!